Waar Maatkoffie vandaan komt: de belangrijkste herkomstlanden

Koffieplanten groeien graag in een (sub)tropisch klimaat met een temperatuur van 17 tot 23°C, een vruchtbare bodem en veel neerslag. Er zijn wereldwijd ongeveer 70 koffieproducerende landen. Waar de koffiebonen ook vandaan komen, met onze flexibele koffierecepturen kunt u er van op aan dat Maatkoffie altijd even lekker smaakt.

Brazilië

Braziliaanse koffie is bekend om zijn zwakke zuren en milde, licht nootachtige smaak. Deze koffie vormt de basis van veel melanges. Brazilië is de grootste koffieproducent en levert 25% van de totale wereldproductie. De beste Arabica-bonen komen uit de 1200 tot 1600 meter hoog gelegen, zuidelijke gebieden. Ze worden van mei tot september geoogst en volgens de semi-gewassen en volledig gewassen methode verwerkt.

Colombia

Colombiaanse koffie is rijke, volle koffie: van zoet, chocolade- en nootachtig tot bloemachtig, fruitig en bijna tropisch. Een prima basis voor melanges. De Arabica groeit op steile hellingen in de vochtige voorgebergten van de Andes op 800 tot 1900 meter hoog. Er wordt het hele jaar door geoogst; de pieken zijn van maart tot juni en van september tot december. Verwerking vindt plaats volgens de gewassen methode.

Ethiopië

Ethiopië geldt als de bakermat van koffie. Het land heeft de grootste genetische diversiteit aan Arabica-planten ter wereld. De koffie bestaat uit een pracht van verfijnde, bloemachtige, kruidige en citrustonen. Er zijn slechts weinig koffieplantages; het gewas groeit in het wild, in tuinen en bossen, zonder bestrijdingsmiddelen. 50% van deze grond ligt hoger dan 1500 meter. De oogst is van oktober tot december. De oorspronkelijke koffierassen worden hier nog volgens de traditionele methode geteeld.

Guatemala

De karakterkoffie uit Guatemala is veelzijdig met een goede zuurgraad en schakeringen van zoet met cacao- en toffeetonen tot kruiden-, citrus-en bloemenkoffie met een friszuur tintje. Dit komt door de gevarieerde topografie (bergen, vlakten, vulkanische grond) en vele microklimaten. De grote haciënda’s en kleine finca’s op 1300 tot 1600 meter hoog oogsten van november tot april. De verwerking: gewassen en een beetje natuurlijk. Volgens deskundigen is dit één van de beste koffies ter wereld.

Honduras

Hondurese koffie kan mild en licht zijn, maar ook complex en fruitig met sterke zuren. Een goede koffie om te melangeren. Men classificeert ook hier de koffie naar hoogte. Zo is er de Honduras Central Standard (verbouwd tussen 700 en 1000 meter), de High Grown (1000 tot 1500 meter) en de Strictly High Grown (tot 2000 meter). De bonen worden van november tot april geoogst en verwerkt volgens de gewassen methode.

Java

De Javaanse Arabica-koffie heeft een volle body, weinig zuren, zoetige, zachte smaak en geurig aroma. De Arabica wordt geteeld in Oost-Java op ruim 1400 meter hoog. De meest geteelde koffie is de Robusta met zijn lage zuurgehalte en noot- of aardachtige smaak. Oude soorten smaken soms rustiek. Lekker om espresso van te maken. De Robusta groeit vooral op de staatsplantages die gewassen koffie produceren, schoner dan veel andere Indonesische koffie. De oogsttijd is van juni tot oktober. 

Leer meer over de herkomst van koffie

Meer weten over de herkomst van koffie? Bezoek de website van de KNVKT, de vereniging van koffie- en theeproducenten in Nederland.

Wij nemen de koffie én de koffieautomaat mee…

Maak snel een koffieafspraak!

Normaal gesproken, biedt ú uw bezoek koffie aan. Wij draaien het om: Dit keer komen wij bij u langs en serveren we ú een lekkere kop koffie.