Van plastic naar kartonnen koffiebekers

09-06-2021

Pakt u op uw werk voor iedere kop koffie ook graag een nieuw, fris koffiebekertje? Dat doen we bijna allemaal. Het gevolg is, dat we in Nederland elk jaar ongeveer 500 miljoen plastic bekers en 3 miljard kartonnen bekers met een plastic coating weggooien. Om plastic soep, afvalbergen, grondstoffenverspilling en CO2-uitstoot te beperken, voert de Europese Unie vanaf 3 juli 2021 een Europese richtlijn voor plastic wegwerpartikelen in. Hoe raakt deze richtlijn úw koffievoorziening?

Wat te doen met uw plastic koffiebekers?

Vanaf 3 juli 2021 moeten de lidstaten het gebruik van plastic on-the-go-verpakkingen, waaronder plastic bekers, verminderen. Vanuit Maatkoffie hebben we besloten per 3 juli 2021 geen plastic koffiebekers meer te leveren en volledig over te stappen op een duurzamer alternatief: de kartonnen koffiebeker. Gebruikt u op het werk plastic bekers en kunt u het met uw voorraad tot (ver) ná 3 juli uitzingen? Goed nieuws: u kunt uw 'oude' bekers gerust opmaken. 

Kartonnen bekers met FSC-certificering

De opvolger van de plastic koffiebeker is de kartonnen koffiebeker. Nadat de Europese Unie in 2019 de Single Use Plastics Richtlijn EU | 2019 | 904 aankondigde, startten wij direct met het overzetten van Maatkoffie-klanten op kartonnen, FSC-gecertificeerde koffiebekers. Bekers geproduceerd van hout, dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bosgebieden. Het aandeel kartonnen koffiebekers bij onze klanten steeg in het jaar erop al snel tot circa 80%.

3 verschillende gradaties duurzaamheid

De kartonnen koffiebeker is er in 3 versies. Alle drie dragen ze het FSC-keurmerk. En alle drie zijn ze tot 3x herbruikbaar. Het verschil tussen de 3 bekers zit ‘m in de mate van afbreekbaarheid en recyclebaarheid. We onderscheiden de volgende 3 bekers:

  1. Kartonnen beker (FSC) met PE-coating: moeilijk afbreekbaar
    Deze kartonnen koffiebeker heeft een PE-coating. Zo’n plastic binnenlaagje voorkomt lekken. Tegelijkertijd zijn de bekers daardoor moeilijk af te breken en te recyclen. Op bekers met PE-coating staat vanaf 3 juli 2021 de markering ‘Plastic in product’. Die is bedoeld om mensen bewust te maken van het feit, dat ze deze niet in de natuur mogen achterlaten.
     
  2. Kartonnen biobeker (FSC) met PLA-coating: 100% afbreekbaar
    Deze beker heeft een duurzame PLA-coating, een bioplastic gemaakt van melkzuur uit maïs en suikerriet. Dus 100% biologisch afbreekbaar. Composteerinstallaties scheiden de PLA-coating van het karton. Zo kan het karton makkelijk hergebruikt worden, o.a. voor toiletpapier. Ook op de PLA-koffiebeker is de markering ‘Plastic in product’ per 3 juli 2021 verplicht.
     
  3. Kartonnen circulaire beker (FSC) met PLA-coating: de meest duurzame beker
    Onze circulaire koffiebeker heeft dezelfde PLA-coating als de biobeker en wordt dus ook volledig tot compost en biogas vergist. Het verschil is, dat we circulaire bekers na gebruik in speciale bakken verzamelen en CO2-neutraal afvoeren. Er is dan ook geen ‘groenere’ kartonnen beker om uw koffie uit te drinken. Voor welke koffiebeker kiest u?
     

Verbod of verminderd gebruik?

Plastic overspoelt de wereld; de plastic soep in zee en de hoeveelheid zwerfafval op straat groeien nog elk jaar. Plastic bevat giftige stoffen en wordt niet afgebroken. Dieren eten deze plastic resten en ook in onze voedselketen komen plastic resten terug. Met de Single Use Plastics Richtlijn EU | 2019 | 904 gaat de Europese Unie dit tegen. Eén van de maatregelen uit deze richtlijn is dat de Europese lidstaten moeten zorgen voor een verminderd verbruik van plastic on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers. Op andere plastic wegwerpartikelen, zoals plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes, geldt een verbod.

Vragen over duurzaam koffiedrinken?

Gebruikt u op het werk nog plastic koffiebekers? Heeft u vragen over duurzaam koffiedrinken? Bel 0800 - 02 30 788 of stuur een e-mailtje naar backoffice@catermaat.nl. Wij beantwoorden graag al uw koffievragen. U kunt de koffiebekers via onze webshop bestellen.